Pages

Search This Blog

Sunday, February 5, 2017

DAY 11: Kaikoura (Part 1)



31 Aug 2015: Blenheim to Kaikoura via State highway 1.

Perjalanan diteruskan. Alhamdulillah cuaca sejuk saja pagi ni. Saya nak sangat tunjuk on maps perjalanan dari Blenheim to kaikoura tetapi unfortunately currently Google Maps tak tunjuk jalan yang kami guna. Currently laluan ke Kaikora sudah di re-route kesan daripada gempa bumi baru ni dan menyebabkan tsunami kecil di pantai Kaikoura. So yeahh...tak dapat nak tunjuk.

Sedih sangat masa tau berlaku gempa bumi. As inform by Wendekreisen representative, keadaan di sana kembali seperti biasa. Check out email drom Stacey Brown.



So, jangan risau boleh pergi. Yeayyyy!!!

Post ini akan ada banyak sangat gambaq... So, please bear with it and enjoy ja la. hehe

View kami nak ke Kaikoura memang laut sepanjang jalan. Luasnya lautan... Pantai all the way dan ombak pun besar besar. Hujan sikit time ni. Belah kiri kami adalah Lautan Pacific. 

Tak jauh sangat pun nak ke Kaikoura. 

Lautan luas menjadi pemandangan kami. Ini la rupa jalan kat sana. Lenggang ja.

Sangat cantik kan tapi mau tau laa, tobat dalam punya. 


Alahai rindu sangat

Masa dalam perjalanan, kami ternampak ada restoran. Dia tulis Pacific Ocean Experience. So kami pun singgah. tak pergi pun restoran tu. Kami parking then jalan kaki pergi pantai belakang tu. Seriously cantik sangat and ada nacam kubah, pondok yang dibina dengan kayu kayu. 

Kat sini kami jumpa dengan budak perempuan nama Maya, umur 5 tahun. Comel sangat Maya ni. Sangat friendly. Datang dengan mak dia. Mak dia pergi kutip batu. Tak sure pulak untuk apa. 

Lama jugak kami melepak kat sini sambil seronok dok berkawan dengan Maya. 


Ini lah dia.... pondok apa tak sure. 

We found dead seal.. Pity!!!

Ternampak ada seal mati. Kesian. Punca kematian tak dapat dikenalpasti

Keadaan dalam pndok

Meet Maya, such a lovely, cute and friendly little girl

Amacam, berani nak p berenang kat sini?

Selamba ja mak dia p mana, tinggal anak dia dengan kami. hahaha

Sebab muka kami tak nampak macam penjenayah kot...kahkahkah


Tu mak Maya.

Best sangat kat sini. layannn view. 

Syok sungguh padahai sejuk ketaq

Tak ingat berapa lama dok main kat sini. Yang pasti agak lama. Syok sangat... hahaaa

Sejukkkk.....


Bermain ombak dengan Maya. 


Selepas habis main dengan Maya, kami pun terus gerak. Banyak lagi nak jumpa ni. Mau 3, 4 kali berhenti. hihi... 

Masa jumpa Maya tu kami belum jumpa lagi seal seal bertenggek tepi jalan. Right after that baru kami start nampak banyak gila seal dok bersidai tepi jalan. Like seriouslyyy banyaaakkk sangat!!!! We are so excitedd..


Breathtaking view...





Ini rupa tepi jalan tu.. memang beberapa inci ja dengan laut. Eh, meter, tipu sangat inci.. Saja la nak metafora hiperbola sikit.




Haaaaaaaaa...tudia, jumpa dah dia...Banyak ya amat. Kami dok waaa...wowww...weee...haaa... ternganga mulut punya syok ni. Tak tau nak habaq syok dia lagu mana.. Sebab view dekat sangat. Dia punya 'peqak' (teruja) tu tak terkawal. Asyik nak stop saja tepi jalan tu. Kami lalu sini still awal, nak dekat tengah hari. Air tengah surut so banyak la seal. So, better pergi lalu awal, kalau air pasang maybe tak nampak la seal dok bersidai ni. 

Yang ni dah mati. Kesian,,, hukhukhukk

Tuuu...sedap dia lena. 

banyak kan?? kan..kan...Comeelll
 Sedang kami jalan dok ralit tengok seal ternampak la creatures ni. Elephant seal namanya. gagah balik Malaysia cari nama dia. Ni mesti kes air bawak ni. So, melekat la kat situ. Besaq gedabakk!!

Kami pun punya teruja, seronok... Dok terkekek kekek kat situ...

Woooww...weeee...wwuuuu...keluaq belaka lah.

Pergi dekat

Heerrr...Besaqqq

Sekali dia nganga hanggg...

Ini paling dekat berani pergi..hahaha



Tidoq...berehat, penat dia berenang sampai sini. 





Warna seal nak sama dengan batu....



Muka excite benorrr

Then on the way kami singgah di Ohau Seal Colony. Saya la yang beria beria nak singgah sini. Dah pin dalam kepala wajib singgah sini sebab nak tengok anak seal. If you're lucky you'll spot a fur seal pup swimming in the waterfall pool.
Ohau Stream Walk ni exactly tepi jalan. If dari Blenheim, location sebelah kanan. Kena jalan sedikit masuk dalam hutan and akan jumpa sungai with air terjun.

During winter seal pup akan datang ke stream ni untuk berehat kononnya. Maybe sebab winter at the sea is too cold so depa p berkampung kat stream ni. Since kami p winter, high chance kami akan jumpa dengan anak anak seal yang comel comel ni. 

Alhamdulillah. memang rezeki. Ada 3 ekor seal dok bersuka ria berenang kat pool tu. Teruja ya amat laaaa dapat tengok. Apa lagi, ciwi la...Seronok tak sangga dapat tengok. 

Seronok depa dok berenang, lompat lompat kuak lentang kat situ. Masa kami kat situ, memang tak ada orang lain. Maybe awal lagi kot. Takut tu ada la jugak nak masuk tapi redah ja. nak jumpa seal punya pasal. Bukan takut apa sebab kat situ memang sunyi sangat. Kereta pun jarang jarang lalu. 

Kami pun masuk lahhhh....


Sign board depan trail

10 minutes walk only

Ini la trail nya

Tara... dah pun sampai. 

Spotted, seal pup dok syok berenang. 


Aksi kuak lentang

Tudia tudiaaaa tudia..comel gila



3 ekor anak seal


Sangat comel. They really enjoy swimming at the pool. 

Ini depan kat are parking. Tu laut. Satu pengalaman dan view yang sangat baru untuk kami. 

Parking area. Tak ramai pun orang. Masa kami sampai, just kami dua ja. 

Baru ada orang lain sampai. Kami nak gerak dah.
Selepas berseronok melayan seal pup yang comel comel tu kami pun dengan berat hati bergerak meninggalkan Ohau Stream Walk.

Ok la cukup dulu untuk kali ni. Jauh lagi perjalanan ni. Belum sampai Kaikoura lagi ha..

Kita tamatkan dulu post ni. Insyaallah, nanti kita sambung. Saya nak share video nanti.

Sebelum tu jangan lupa kalau nak book Wendekreisen, please la please make booking dari link bawah ni. Boleh la dapat komisyen sikit. Berpeluh jugak nak siapkan entry ni ha.. hehehehehe..

Ok lah. Bye.!!

Lots of love...

 BOOK NOW


No comments:

Post a Comment

Hye... Lets have some conversation here. Drop your comment.